Android aplikacije

Već oko 10 meseci sam vlasnik Android telefona Samsung i5700. Zato sam želeo da u ovom članku dam kratak opis aplikacija za koje smatram da mogu biti vrlo korisne i drugim korisnicima mobilnih telefona sa Android operativnim sistemom. Za početak jedna napomena: kako je verzija Andoida na mom telefonu 1.5, mnoge bolje aplikacije od ovih koje koristim nisam u mogućnosti da instaliram. Dakle, ovaj tekst može poslužiti kao neki mini vodič za vlasnike Androida 1.5, ali, naravno, i korisnici novijih verzija će svakako imati koristi od ovog članka.

Za svaku aplikaciju dajem kratak opis i link ka stranici aplikacije na Google Marketu.

Adao File Manager

Jednostavan, ali jako koristan fajl menadžer. Poseduje mogućnost prikaza sadržaja SD kartice, memorije u samom telefonu (deo koji je rezervisan za operativni sistem) i mogućnost pregleda i grupnog deinstaliranja aplikacija na telefonu.

 

Advanced Task Killer Free

Program koji omogućava gašenje drugih aplikacija koje su pokrenute u pozadini. Dobija se lista pokrenutih aplikacija, one koje su nepotrebne je potrebno štiklirati i pritiskom na jedno dugme, one će biti ugašene. Vrlo korisna aplikacija, jer u pozadini često ostanu uključene nepotrebne aplikacije koje samo zauzimaju memoriju i nepotrebno troše bateriju. Aplikacije koje nemate potrebe da gasite možete dodati na ignore listu, pa se one neće ni pojavljivati u listi otvorenih aplikacija.

 

Calling Flip

U nekim trenucima jako korisna aplikacija. Kada dobijete dolazni poziv, okretanjem telefona na poleđinu, isključujete zvono. Ovo može biti jako korisno ukoliko ste na nekom sastanku kada Vas neko zove, i želite brzo da isključite zvono a da ne prekinete vezu. Aplikacija poseduje još podešavanja, koja možete i sami istraživati.

 

Camera 360

Kao ljubitelju fotografije, ova aplikacija mi se posebno dopala. Omogućava da fotografijama sa kamere dodate najrazličitije efekte. Meni najzanimljiviji su Tilt&Shift efekat, HDR, konverzija u crno belo, retro stil. Daleko od mogućnosti koje pružaju PC programi za obradu fotografija, ali jednostavnost čini aplikaciju vrlo interesantnom. U besplatnoj verziji, broj efekata je mali, dok se puna verzija plaća.

 

Convert Pad

Odličan konvertor jedinica jako velikog broja jedinica, od onih standardnih i najpoznatijih, pa do nekih za koje niste ni znali da postoje.

 

Drop Box

Ovu aplikaciju nisam koristio na telefonu, ali pruža jako dobre mogućnosti deljenja fajlova imeđu više računara i smart telefona. Sve se čuva na serveru na kome dobijete 2GB prostora. Jako korisno ako želite da uvek imate pristup svojim fajlovima.

 

Function Plot Lite

Jednostavan, ali jako funkcionalan program za crtanje grafika funkcija. Postoji mogućnost zumiranja grafika, kao i njegovog pomeranja po x i y osi. Probao sam nekoliko programa ove namene, i ovaj mi se učinio najjednostavnijim za korišćenje.

 

Google Sky Map

Ne preterano koristan, ali jako simpatičan program. Ako ste ljubitelj astronomije, onda će Vam ova aplikacija sigurno biti interesantna. Nudi prikaz noćnog neba. Navigacija je jednostavna, dovoljno je uperiti telefon u određenom pravcu i aplikacija će prikazati izgled neba. Može se podešavati koji će se objekti prikazati (zvezde, planete, magline…). Lokacija se može odrediti preko GPS-a ili uneti manuelno. Postoji mogućnost da se sve na ekranu prikazuje crvenom bojom (night mode). Opcija vredna pomena je putovanje kroz vreme, tj prikaz neba u željenom vremenskom trenutku. Može biti korisno ako planirate posmatranje nebeskih tela, ili ukoliko pak želite da vidite kako je nebo izgledalo u nekom trenutku u prošlosti.

 

gStrings Free

Jednostavna i jako korisna aplikacija za štimovanje mnogobrojnih muzičkih instrumenata. Poseduje veliki broj podešavanja (osetljivost, algoritam za prepoznavanje tona, preciznost…). Jedina mana je što se ne može koristiti u bučnoj prostoriji.

 

Handcent SMS

Zamena za default aplikaciju za SMS poruke. Meni najkorisnija opcija je mogućnost promene boja teksta dolaznih i odlaznih poruka, što ih čini čitljivijim. Ostale opcije mi nisu od tolikog značaja.

 

Meebo IM

Aplikacija za četovanje. Podržava sledeće protokole: AIM, MSN, Yahoo, MySpace, Google Talk, Jabber i ICQ. Iako je jako retko koristim, korisno je imati je.

 

Note Everything

Jako korisna aplikacija za beleške u tekstualnom, zvučnom, ili grafičkom obliku. Postoji mogućnost raspoređivanja beleški po folderima.

 

Opera Mini

Suvišno je reći bilo šta osim da je ovo najbolji internet pretraživač za Android. Mnogi testovi na internetu to dokazuju, a isto mišljenje sam stekao koristeći ovaj pretraživač.

 

PDF Viewer

Možda ne najbolji, ali svakako jednostavan i relativno brz program za pregled PDF dokumenata. U nedostatku bolje, ova aplikacija korektno vrši posao za koji je predviđena.

 

Quick Settings

Ovu aplikaciju sam prevashodno skinuo zbog lakšeg uključivanja/isključivanja 3G interneta na telefonu. Ispostavilo se da je vrlo korisna, jer pruža veliki broj kontrola na jednom mestu – podešavanje jačine tona, osvetljenja ekrana, uključivanje WiFi-ja, GPS-a, statusne podatke o bateriji, kao i jednostavnu flash lampu (na mom telefonu se zbog nedostatka blica koristi ekran). Jednostavna i vrlo korisna, definitivno zaslužuje preporuku.

 

RealCalc

Kalkulator sa svim kotrolama koje mogu da zatrebaju korisniku koji zahteva viče od običnih aritmetičkih operacija. Pored trigonometrijskih, logaritmaskih i eksponencijalnih funkcija, prisutan je i režim za rad u različitim brojnim sistemima (binarni, oktalni, dekadni i heksadecimalni), što meni, kao nekome ko studira programiranje, može da koristi.

 

SMS Backup & Restore

Jedna od aplikacija koje najčešće koristim. Kao što ime kaže, omogućava bekapovanje SMS poruka, pregled bekapa, kao i restore funkciju. Sačuvane poruke se čuvaju u xml formatu, tako da je moguća dalja obrada sačuvanih poruka u nekim drugim programima, kako na telefonu tako i na računaru.

 

TweetCaster

Jedna od najpopularnijih aplikacija za Twitter na Android platformi. Kako nisam zavisnik od Twittera, ne očekujem puno od ovakve aplikacije. To naravno ne znači da je aplikacija loša, naprotiv, vrlo je lepo urađena, jednostavna za korišćenje, i sa svim opcijama koje bi bile potrebne prosečnom korisniku twittera.

 

VirtualRecorder

Daću sebi za pravo da kažem da je korisnički interfejs ove aplikacije jako ružan. Ali, što se funkcionalnosti tiče, sasvim druga priča. Snimanje je jednostavno, kvalitet je prilično dobar. Postoje i opcije za šiftovanje frekvencije snimljenog zvuka (meni ne baš korisna opcija), kao i za amplifikaciju zvuka. Za moje retke potrebe snimanja zvuka (govora ili gitare) sasvim adekvatna.

 

Što se tiče aplikacija za navigaciju, imam nekoliko instaliranih, i nijedna nije vredna pažnje. Osim Google Maps-a, koji inače, po defaultu, dolazi uz Android. Ono što očekujem od dobrog softvera za navigaciju su kvalitetne offline mape, što nijedan od programa koje sam probao ne nudi.

Kako uskoro planiram update telefona na Android 2.1, verujem da će neke od ovde pomenutih aplikacija zameniti one koje do sada nisam mogao da instaliram, kao i da će se na listi naći još neke od kvalitetnih aplikacija koje se nude na Google Marketu. Tada ću napisati novu verziju ovog članka.

2 thoughts on “Android aplikacije

  1. Advanced Task Killer, to tražim već dva dana XD
    Btw. postoji update za Froyo-a (2.2), ali čula sam da pravi dosta problema pa se nisam usudila da ga isprobam :/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *