Utisci sa prvog srpskog Hackathona

Juče je završen prvi srpski Hackathon u organizaciji kompanije Nordeus iz Beograda, o kome sam pisao pre mesec dana. Učestvovalo je 11 timova od po četiri člana. Imali smo zadatak da za 24h napravimo tower defense igricu. Bilo je dozvoljeno korišćenje svih resursa sa interneta (grafika, muzika, engine-i…), ali, naravno, bilo je zabranjeno modifikovanje gotovih open-source igara sličnog tipa. U konkurenciju za nagrade su ulazile samo igrice koje su bile igrive, tj imale su jedan igriv singleplayer nivo, što je na kraju svaki tim i uspeo da napravi.

Nordeus Hackathon 2011

Ceo događaj je počeo u petak, 23. decembra u 15h. Pre početka samog takmičenja, usledilo je fotografisanje i predstavljanje timova. Nakon toga, saopštena nam je tema igrice (koju do tada nismo znali), kao i neka osnovna pravila o resursima i softveru koji smemo da koristimo. Nakon toga smo se smestili u kancelarije (svaki tim je imao posebnu kancelariju). Radilo se na računarima koje je obezbedila kompanija Nordeus, ili na računarima koje su sami takmičari doneli. Na svakih 6 sati smo imali check-pointe, kada su zaposleni iz Nordeus-a posećivali takmičare da steknu uvid o onome što rade.

Bila je obezbeđena i soba za spavanje, ali dosta ljudi nije uopšte spavalo jer su svi bili usresređeni na to da naprave najbolju igricu. Takođe, bila je obezbeđena i velika količina hrane i pića tokom celog takmičenja.

Continue reading

BubbleBot – finale

Pre oko mesec dana, Microsoft Razvojni Centar u Srbiji je organizovao takmičenje u veštačkoj inteligenciji pod nazivom BubbleBot. Zadatak je bio da se u proizvoljnom programskom jeziku isprogramira tim za mali fudbal, 2-na-2. Za razliku od drugih programerskih takmičenja, ovo je posebno zanimljivo jer zahteva drugačiji način razmišljanja, kao i zbog toga što se teoretsko znaje algoritama i matematike može vizuelno dočarati.

Svi prijavljeni takmičari, tj. botovi, su se najpre takmičili protiv SimpleBot-a, bota kojeg su programirali organizatori, a u cilju da se spreči slanje ‘glupih’ botova. Nakon toga, botovi su raspoređeni u četiri grupe. Po najbolja dva bota iz svake grupe (ukupno njih osam) su se plasirala u finale, koje je održano juče, 7. decembra na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu.

Nakon 7 mečeva, od kojih su neki bili krajnje neizvesni i uzbudljivi, bot pod nazivom STORK, koga je razvio kolega sa master studija na Elektrotehničkom fakultetu, je proglašen za pobednika. Zasluženo!

Bot koji smo razvijali kolega sa ETF-a i ja, nažalost, nije se našao među najboljih osam (bili smo treći u našoj grupi). Ali generalno smo zadovoljni kako zanimljivošću samog razvoja bota, tako i odličnom atmosferom na samom finalu. Iako je ovo ‘nulta’ verzija takmičenja, organizacija je bila na sasvim solidnom nivou.

Iskreno se nadam se da će ovakva takmičenja postati učestalija.

Nordeus Hackathon 2011

Napomena: Neke informacije na sajtu takmičenja su u međuvremenu promenjene, tako da je i ovaj članak pretrpeo određene izmene.

Kompanija Nordeus ove godine, po prvi put, organizuje takmičenje u izradi igara pod nazivom Hackathon 2011. Takmičenje će se održati 23.12.2011. godine u Beogradu i trajeće 24h. Takmičari će za to vreme trebati da naprave igricu koristeći neke od ponuđenih programskih jezika i tehnologija.

Nordeus Hackathon 2011

Continue reading