Ubuntu – reinstalacija bez gubljenja podataka i aplikacija

Za one koje mrzi da čitaju uvod, odgovor na pitanje iz naslova će naći na pri kraju članka, tamo gde sve vrvi od boldovanih reči.

Kada sam prvi put instalirao Linux sa namerom da ga aktivno koristim, a to je bilo pre skoro 3 godine, muku sam mučio da nateram ceo sistem da funkcioniše ispravno. U to vreme, Ubuntu je nakon instalacije zahtevao poprilično mnogo podešavanja da bi sve bilo onako kako sam navikao na Windows-u (i ovde mislim na osnovne funkcionalnosti – grafika, zvuk…). Srećom, svaki sledeći distro je bio sve bolji i bolji, pa nije bilo potrebno izdvajati mnogo vremena na pomenuta podešavanja. Baš iz tog razloga sam se trudio da uvek na računaru imam najsvežije izdanje Ubuntu-a, koje izlazi na svaki 6 meseci, tj. u aprilu i oktobru.

Svaka reinstalacija sistema je u početku bio naporan i dosadan posao. Najpre sam morao da prebacujem sadržaj desktop-a i /downloads/ foldera na drugu particiju (tada sam, posle par godina korišćenja Windows-a, bio dovoljno ‘pametan’ da važne podatke ne držim na sistemskoj particiji), reinstaliram operativni sistem (naravno, uz formatiranje sistemske particije). Zatim je sledila ponovna instalacija svih aplikacija, pa podešavanje interfejsa. Nakon nekog vremena, saznao sam da je moguće da /home/ folder ne bude na sistemskoj particiji. Ovo je drastično skratilo vreme potrebno da dovedem računar u stanje pre reinstalacije, jer su sva podešavanja i bukvalno svi podaci (i oni koje aplikacije ostave za sobom) bile sačuvane. Ali to je i dalje zahtevalo višečasovno instaliranje svih aplikacija. Međutim, kada sam skoro reinstalirao sistem, bio sam dovoljno vredan da izguglam da li je moguće da se sve aplikacije nekako same instaliraju. Na sreću, postoji jedan vrlo jednostavan način da se ovo uradi (kako? odgovor sledi u nastavku). Mislim da je sad, nakon ovog uvodnog razglabanja, došlo vreme da napišem i nešto korisno.

Dakle, šta je sve potrebno da preduzmete da biste sa lakoćom kasnije reinstalirali Ubuntu operativni sistem – bez gubljenja podataka i aplikacija (verujem da ovo važi i za druge distro-e)?

 1. Podesite da /home/ folder bude na nekoj drugoj particji – na ovaj način ne morate da prebacujete podatke prilikom reinstalacije; takođe, podešavanja korisničkog interfejsa i nekih aplikacija ostaju sačuvana.
 2. Pre isntalacije pokrenite ovu komandu u terminalu
 3. dpkg --get-selections > apps

  Ovime ćete sačuvati spisak svih instaliranih programa u fajl pod nazivom apps u Vašem /home/ folder.

  Nakon reinstalacije sistema, potrebno je da izvršite naredne dve komende (takođe u terminalu)

  dpkg --set-selections < apps
  apt-get -u dselect-upgrade

  Zavisno od veličine i broja aplikacija, kao i brzine interneta, za sat-dva ćete imati instalirane skoro sve aplikacije koje ste imali i pre reinstalacije.

Napominjem da je potrebno da apps fajl preživi reinstalaciju. Dakle, ako prilikom reinstalacije vršite formatiranje celog diska, tako da i /home/ folder bude izbrisan, onda apps fajl sačuvajte na neki eksterni medijum.
I još jedna napomena za kraj – na ovaj način nije moguće sačuvati baš sve aplikacije. U mom slučaju, jedino je Oracle VM VirtualBox morao da bude ručno instaliran. Razlog za ovo je, pretpostavljam, taj što se pomenuti program mora preuzeti sa websajta proizvođača (nije dostupan direktno iz Ubuntu Software Centra)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *