Utisci sa prvog srpskog Hackathona

Juče je završen prvi srpski Hackathon u organizaciji kompanije Nordeus iz Beograda, o kome sam pisao pre mesec dana. Učestvovalo je 11 timova od po četiri člana. Imali smo zadatak da za 24h napravimo tower defense igricu. Bilo je dozvoljeno korišćenje svih resursa sa interneta (grafika, muzika, engine-i…), ali, naravno, bilo je zabranjeno modifikovanje gotovih open-source igara sličnog tipa. U konkurenciju za nagrade su ulazile samo igrice koje su bile igrive, tj imale su jedan igriv singleplayer nivo, što je na kraju svaki tim i uspeo da napravi.

Nordeus Hackathon 2011

Ceo događaj je počeo u petak, 23. decembra u 15h. Pre početka samog takmičenja, usledilo je fotografisanje i predstavljanje timova. Nakon toga, saopštena nam je tema igrice (koju do tada nismo znali), kao i neka osnovna pravila o resursima i softveru koji smemo da koristimo. Nakon toga smo se smestili u kancelarije (svaki tim je imao posebnu kancelariju). Radilo se na računarima koje je obezbedila kompanija Nordeus, ili na računarima koje su sami takmičari doneli. Na svakih 6 sati smo imali check-pointe, kada su zaposleni iz Nordeus-a posećivali takmičare da steknu uvid o onome što rade.

Bila je obezbeđena i soba za spavanje, ali dosta ljudi nije uopšte spavalo jer su svi bili usresređeni na to da naprave najbolju igricu. Takođe, bila je obezbeđena i velika količina hrane i pića tokom celog takmičenja.

Takmičenje se završilo u subotu, 24. decembra u 16h. Nakon toga smo imali pola sata da pripremimo igricu za prezentovanje članovima žirija i drugim takmičarima. Na prezentaciji igara smo se uverili da su svi takmičari uspeli da naprave sasvim solidne igrice. Bilo je različitih ideja, i svaka je bila zanimljiva na svoj način. Naravno, nekoliko igara se izdvojilo po više kriterijuma i već je bilo par favorita za glavnu nagradu.

Nakon prezentacije, dok je žiri odlučivao o pobednicima, organizovan je i turnir u stonom fudbalu. Takmičari su mogli da se oprobaju i u igrici Band Hero.

Nakon dvočasovnog većanja, žiri je objavio pobednike za svaku kategoriju, kao i generalnog pobednika. Podeljene su zaista vredne nagrade i došao je trenutak da se takmičenje zaključi.

Generalno gledano, takmičenje je bilo odlično organizovano uz veliki trud ekipe iz Nordeus-a, koja se potrudila da takmičarima boravak u njihovoj kompaniji bude što prijatniji. Stvarno se može reći da nije bilo nijednog nedostatka. Takmičenje je pored programerskog iskustva bilo važno i zbog toga što smo videli kakav je osećaj kada tim ima realan deadline za neki zadatak. Stekli smo i utisak kako je raditi u ovoj ozbiljnoj i modernoj softverskoj kompaniji.

Pored vrlo vrednog iskustva, sa prvog Hackathon-a ćemo poneti i lepe uspomene.

Slike sa takmičenja možete pogledati na fejsbuk stranici Nordeus Hakathona.

One thought on “Utisci sa prvog srpskog Hackathona

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *